CUM VOPSIM LEMNUL?

Cum vopsim lemnul


e o întrebare simplă, din popor, pusă de oameni normali, care au și ei de vopsit câte ceva prin casă. Și nu știu de unde și cum să înceapă.
Lemnul e un material foarte prietenos, indiferent de forma lui de prelucrare. Cum vopsim lemnul? În realitate foarte ușor. Ideea principală este: la ce ne gândim noi când vopsim lemnul? Cât de potrivit este elementul lemnos așezat la viitorul sau loc? Se potrivește dimensional, sau din punct de vedere al proporțiilor? Se potrivește volumetric? Dar coloristic? Dar din punct de vedere al desenului fibrei lemnoase? Dar din punct de vedere tactil? Este oare lemnul suficient de bine șlefuit? Muchiile sunt destul de ascuțite? Sau poate prea ascuțite? Sau poate prea “moi”? Iată o serie de întrebări, și astea nu sunt toate, pe care ți le-ai putea pune în timp ce vopsești un lemn. Un stâlp, o ulucă dintr-un gard, un ciocârlan. Un element de mobilier, un placaj, un lambriu. Sau poate chiar un sipet, o caseta de bijuterii. Un scaun, o masă, un glaf. Pâna la tine, vopsitorul amator, lemnul a trecut prin suficient de multe mâini. Presupunem că are forma finală, corectă.

Culoarea


Mai rămâne să ne împăcăm cu culoarea. Și pentru asta poate că e bine să vedem cum vopsim lemnul.
Dacă nu ai rețeta fericirii coloristice, adică a armoniei culorilor în decorarea unei locuinte, poți cere sfatul unui specialist. Unui arhitect, unui designer de interior, poate chiar și a unui pictor. Oricare dintre aceștia ar putea să iți dea un sfat. Privind amestecul sau combinațiile de culori și de texturi ce ar fi potrivite în context.

Contextul esti chiar tu.


Tu și casa ta. Un specialist adevărat nu vine cu rețeta de acasă. Stă de vorba cu tine, află ce iți place și ce nu,  îți ”miroase” casa, ”pipăie” nivelul tău intelectual, inventariază lista gusturilor tale și o gramada de alte “nimicuri”. Ale tale și ale intregii familii.
După ce se edifică, adica vede contextul, începe să facă propuneri, sa te armonizeze cu ele. Atât din punct de vedere estetic, cat si psihologic. Atât din punct de vedere spiritual, cât și material. Adică iți recomandă tipuri de materiale, cu forme, cu texturi și culori, eventual și cu mirosuri. Apoi cu prețuri și valori pe care ești dispus să le investești în casă, în atmosfera care tocmai îți va completa și sublinia personalitatea în următoarele doua decenii. Sau poate trei. Sau poate mai multe.
Sau poate că nu iți recomandă nimic, dar îți confirmă sau infirmă alegerile tale.
Uite la ce mecanism mental am ajuns pornind de la întrebarea ”cum vopsim lemnul”? Uimitor!

Găsește, definește, replică, repetă

Dacă nu îi ai la îndemâna pe acești specialisti, din diferite motive, poți încerca singur și responsabil o mini-aventură a culorilor. Evident că orice mic studiu te ajută. Poți trece cu ușurință prin teoria culorilor cu ajutorul internetului. Poți cauta șabloane și modele în reviste de specialitate. Sau pe pagini de web ale productorilor consacrați. Poți alege un model potrivit pentru tine. Modelul devine ținta, obiectivul tău. Pentru atingerea obiectivului orice studiu, orice documetare reprezintă un pas înainte. Să nu uităm de fabulosul You Tube. Acolo poți chiar vedea și afla multe despre cum vopsim lemnul.
Așa că dacă ai pornit de la un obiectivul: ”îmi doresc această culoare” îți recomandăm ca mai întâi să o găsești. Apoi ar fi bine să o poți defini. Să o poți utiliza in relația cu soțul/soția, cu vânzătorii de la magazinul de vopsele, cu furnizorul de lemne, cu tâmplarii pe care îi vei tocmi să facă treaba. Și într-un final să o poți replica și apoi să o repeți ori de câte ori vei dori.
Empirismul nu va face victime în acest caz. Ba din contră. Dacă nu te ustură buzunarul pentru o mie de lei, și inviți la joacă și un prieten-doi, vei avea partea de o mare distracție. Pe care o recomand în aceste vremuri…tulburi.
E bine să te asiguri dacă prietenii au mai trecut prin experințe anterioare. Dacă au mai pus mâna pe pensula sau trafalet. Daca au vopsit și ei ceva. Daca DA, cu atât mai bine, vei avea un ajutor în plus. Cu cât mai multi prieteni, cu atat mai bine!!! Nu trebuie sa iți fie teama de o clacă la tine acasa. Asta însemna ajutor, socializare, glume, bună dispozitie și….progres. “Cum vopsim lemnul” va deveni o joaca agreabila. Și poate chiar și eficientă.

Experimentul

Pentru a nu risca niște bani, complet aiurea, îți rămâne o solutia unui mic experiment, trăirea unei mici experiențe în joaca cu culorile. O joacă pe bune, cu culori adevărate, pe materiale adevărate, în condiții adevărate. O simulare la scara 1:1. Un “hai sa vopsim lemnul” chiar daca nu știu. Un mic experiment din care poți învăța cum vopsim lemnul.
Te duci la prăvălie, cumperi ce îți trebuie. O bucată din lemnul dorit. Doar trebuie sa exersezi cum vopsim lemnul, nu?
Apoi niste vopsele care aduc cu ținta ta, un grund. Eventual niște diluanti, cârpe, pensule, trafaleți, tăvi de preparare a vopselei. Niște smirghel fin și foarte fin, cu granulozitate 400 si 1000. Daca cumperi un lemn mai brut asiura-te ca ai un fierăstrău și o mașină de șlefuit.
Mută-ți micile achiziții in atelierul improvizat. Acesta trebuie să fie spațios, luminos și bine ventilat. Nu uita ca orice vopsea are nevoie de circa plus zece grade Celsius ca să poata polimeriza in bune conditii, intr-un spatiu uscat.

Experiențe

O astfel de experiență vă prezentăm în episodul ”Cum vopsim lemnul?” Matei nu putea să definească foarte exact ce culori își dorește în casă. Am recomandat calea unor încercări succesive. Eram siguri că vom ajunge la un rezultat…la un moment dat….
Îmbinând experiențele fiecăruia dintre noi, armonizând un pic frontul de lucru, condițiile, sculele, și buna dispoziție am devenit vopsitori amatori. În demersul de a alege culoarea și materialul potrivit pentru decorarea locuinței . Să fie clar: proiectul de amenajare interioară există. Dar pentru a ajunge acolo, la amenakarea propriu-zisă, trebuia să trecem prin etapa pregătirii materialelor. Și nu o puteam depăși fără a ști cum vopsim lemnul.
Asta pentru ca meșterilor lemnari, care se vor prezenta la lucrare, va trebui sa le spunem: asta este vopseaua, asta este lemnul, se aplica în “N” straturi pentru a obține aceasta culoare și textură.
Cum vopsim lemnul devine un exercițiu complex. De armonizare a lementului de lemn la care tocmai lucrezi, cu tâmplaria, cu ușile și ferestrele, cu parchetul, cu mobilierul, cu zugravelile pereților, cu toate.

Vă spuneam la început că e important la ce te gandești când vopsești lemnul. Intorcând lemnul pe toate fețele, atingându-l, mirosindu-l, nu faci altceva decât sa treci printr-un mare exercițiu creativ. Mintea zburdă. Lemnul însuși îți arată direcția. Tu trebuie să asculți cu mare atenție. Cu siguranță vei ajunge la obiectivul dorit.

Ar. Viorel Pleșca
Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!