MONTAJUL SUPRASTRUCTURII METALICE LA PASAJUL "DOAMNA GHICA"

 

MONTAJUL SUPRASTRUCTURII LA PASAJUL “DOAMNA GHICA”

Montajul suprastructurii la Pasajul “Doamna Ghica” a început. Operatiuni cu totul si cu totul speciale, dificile si riguroase chiar si pentru o echipa cu experienta, bine antrenata.

Caracteristici pod

Podul va avea lungimea de 201 metri. Este format din 3 deschideri. Deschiderea 1 dinspre rampa Pipera va avea 67 de metri. Deschiderea 3, spre rampa Pantelimon va avea 63 de metri. Iar deschiderea centrala va avea 80 de metri. Fata de ceea ce vedem azi vom avea doua console, stanga si dreapta podului, fiecare de cate 1,5m, ceea ce va duce la un prospect de doua benzi pe sens.

Mostenirea?

Multa lumea s-a intrebat de ce a durat atat de mult realizarea infrastructurii pasajului rutier. Poate ca lumea ar trebui sa stie despre haosul retelelor editilitare din zona, mai ales cea termo-energetica. Ar trebui sa mai stie de slaba calitate a solului care a presupun implementarea unor piloti forati in adancime. Solul nisipos -aluvionar din vecinatatea lacului Plumbuita nu a fost destul. S-a adaugat si nivelul foarte ridicat al apelor freatice. Toate acestea au transformat proiectul intr-o lucrare foarte speciala. S-a ajuns cu greu la Montajul suprastructurii metalice la Pasajul “Doamna Ghica”.

Ce poate aduce viitorul?

Au fost multe discutii si dezbateri despre solutia tehnica aleasa. De ce pasaj suprateran si nu subteran? De ce perpendicular pe soseaua Colentina, si nu paralel cu aceasta cu traficul cel mai intens. Explicatia ar putea fi extrem de simpla: o viitoare extindere a metroului Bucurestean se va face in subteran, in lungul soselei Colentina. Cand va fi.

Dar sunt convins ca nemultumirile, sau poate chiar injuraturile de azi se vor transforma in multumirile de maine. Pe masura ce va sosi momentul intelegerii si aprecierii tuturor eforturilor. Soarta fiecarui constructor!!!

Ce facem azi?

Avem doua vesti. Una buna si una de perspectiva.

Vestea buna este ca faza 1,  care presupune implementarea suprastructrurii pornind de la rampa Pipera catre centrul intersectiei, a inceput si va lua sfarsit pana la finalul anului. Din ianuarie se va monta suprastructura de la rampa Panetlimon pana cand va intalni existentul deja montat la faza 1.

Perspectiva? Nu se va putea lucra la stratificarea tablierului pana cand suprastructra metlica modulara nu va fi montata, tensionata, echilibrata, verificata. Tablierul va avea o grosime de cca 60 de centimentri. Stratificatia ar urma sa fie: predala betonata, betonul armat de monilitatizare, hidroizolatiile, 3 covoare asfaltice. Asta este secventa tehnologica. Asta va manca ceva timp. dar treba merge inainte si vedem cum stam cu structura. Pana la tablier mai e un pic!!!

MONTAJUL SUPRASTRUCTURII  LA PASAJUL “DOAMNA GHICA” – este un lucru serios, dificil, chiar si pentru o echipa bine pregatita.

Operațiunile pregătitoare, poate chiar mai importante decât translația propriu zisă, au durat 6 ore, inclusiv pentru calarea celor două macarale de 250 și respectiv 300 de tone. Macaralele au lucrat in tandem, sincronizate, pentru a muta și poza tronsonul 3, parte a suprastructurii metlaice modulare, cu o greutate de numai puțin de 118 tone. Tronsonul 1 fost asezat pe Pila 1. Ati retinut exact: 118 tone.

Operațiunea de translare și pozare delicată a durat doar 40 de minute. Mai puțin decât pregatirea!!! 

Dar a fost un spectacol în sine! Hai sa îi vedeți pe băieții noștri cât de bine s-au descurcat!

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!