PASAJUL DOMNEȘTI, spectacolul structurii

La Pasajul Domnești, cu tot traficul și toată aglomerația, odată cu montarea structurii metalice, avem un Spectacol. Este al doilea pasaj suspendat circular după cel de la Blejoi, construit pe Centura Ploiești Nord.

E bine că e al doilea.

Exista o experiență și acum știm că se poate. Putem asista la acest Spectacol, putem înțelege cum se construiește și cât de greu se circulă pe Centura la Pasajul Domnești. Vedem și simțim pe nervii si banii nostri. Și la celelalte pasae rutiere in executie: Berceni, Popești-Leordeni, Cernica.

Mai opintit, mai cu hopuri, dar se poate.

Câteva statistici despre Pasajul Domnești:
  • Contractul a fost semnat în 2017
  • Termenul de finalizare inițial 2019.
  • Bugetul țintă a fost de 100 de milioane lei fără TVA, cel mai scump pasaj rutier de până acum: cu întârzierile acumulate cele 100 de milioane de lei par o mică glumă. Dar vom vedea nota de plată, la final.
  • Se estimează finalizarea în septembrie 2022. O întârziere de 3 ani. Trei ani din viața celor care circulă înspre și dinspre București, către Clinceni, Olteni, Domnești, Dârvari, Țegheș. Localități care la recensământul din 2002 numărau 17.000 locuitori. Probabil că azi numără vreo 40.000, iar în 2040 este posibil să devină un nou oraș în vecinătatea Bucureștiului, cu vreo 100.000 de locuitori.
  • Mă întreb cât de bine o fi fost proiectat pasajul Domnești, raportat la potentialul de dezvoltare al traficului din zonă?
  • S-au executat conform raportarilor contractorului: 40% din totalul lucrărilor.
  • Cum finanțarea este din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020, tind să cred că finalizarea pasajului va fi în afara ferestrei de finanțare europene, deci va fi tot pe banii nostri.
Rabdarea
  • Ar mai fi un an de răbdare până la darea în folosință public a Pasajului Domnești. Ținând cont că începerea lucrărilor a fost în 2017 e deja foarte mult. Și nu mă refer aici doar la răbdarea cetațenilor care circulă prin zonă. Mă refer la pierderile efective: de timp, de carburant, de uzuri, de poluare, poate chiar și de vieți omenești, în cazul unor accidente sau întârzieri în trafic ale ambulanțelor.
Statistici?

Sunt convins că undeva, în statistici, aceste cifre despre traficul de la Pasajul Domnești,există! Dar ele sunt trecute la secret. Vă imaginați ce s-ar putea întâmpla dacă aceste cifre ar fi făcute publice?

Nici nu vreau să mă gândesc!

 

Arh. Viorel Pleșca

Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!