POVESTI DESPRE SEMINEE

Povesti despre seminee?

Cand ati ascultat ultima oara o poveste? O poveste spusa cu viu grai la gura sobei sau a semineului, atunci cand focul arde vesel si lemnele trosnesc.
Dar o poveste despre seminee? Despre cum se construiesc sau cum functioneaza semineele? Indranesc sa fac un pariu, pornind de la exemplul personal. Niciodata. Eu nu am avut aceasta sansa pana acum. Cand i-am intalnit in santier pe Unchiul Serban si Nepotul Marian. De la “Unchiul si Nepotul Services SRL” sau de la www.unchiulsinepotul.ro.

 

Vremea semineelor

Acum, daca aveti vreun interes in construirea unui semineu, a sosit vremea sa acultati si povesti despre seminee. Nu de alta, dar ascultandu-le cresc sansele ca flacara viitorului Dvs. semineu sa arate mai bine, sa incalzeasca mai bine, sa aveti un semineu cu un randament termic mai bun.
Vremea semineelor din piatra, de prin palate, castele sau cabane a trecut. Pe vremuri le vedeam in filmele artistice de la Hollywood. Ce putea fi mai romantic decat o scena in fata unui semineu? De cate ori nu ne-am imaginat a fi acolo? Sau cine nu si-a dorit? Acum, de cand cu imixitiunea calculatorului in filme, nu se mai cauta locatii, scenografii. Prea scumpe. Ori se fac decoruri de studio ori o super animatie pe calculator.
Dar nu ne pansam noi cu filme. Povesti despre seminee se spun astazi in scopul documentarii, nu pentru amagiri si dezamagiri.Semineele au devenit de ani buni o realitate si in Romania. Faptul ca nu am avut ocazia nu insemna ca nu ar exista.

Oportunitatea

Iata ca am avut ocazia si am reusit sa documentez integral adaptarea unui semineu in casa respectiva. Spun adaptare pentru ca respectivul semineu nu fusese ales topologic la momentul proiectarii.
Apoi am vazut cum se instaleaza focarul.
Abia acum, la construirea carcasei, lucrurile un inceput sa se limpezeasca in ceea ce priveste modul de functionare. Altfel intelegi sfaturile unui specialist cand incepe sa se contureze imaginea de ansamblu.
Si iata, usor usor, s-au conturat 3 episoade cu povesti despre seminee. Sper ca al patrulea, si ultimul sa pice intr-o seara importanta, ca lumea.
Din aceste povesti despre seminee incepi sa intelei cum functioneaza semineul si sa intrevezi ceea ce ai de facut. Fie ca sa il achizitionezi si sa il construiesti, fie ca sa il utilizezi. Am aflat cat de important este exercitiul, antrenamentul. Am aflat ca abia dupa un sezon de folosire un semineu incepe sa fie utilizat cu adevarat spre maximum capacitatii sale.

Cercetare, dezvoltare si putina traditie

Cercetarile a aratat ca un astfel de semineu clasic, din piatra, avea un ranadament de doar 20-25% raportat la combustibilul consumat. Dezvoltarea si tehnologia isi spun cuvantul. Mileniul 3.
Au fost studiate cu atentie fluxurile de aer, debit, compozitie, reglaj.
Au fost studiate materialele: fonta, care a ramas, vezi focarul. Caramida de samota, vezi mantaua, a fost inlocuita cu vermiculite. Piatra a fost inlocuita de panouri de silicat de calciu si gips-carton cu rezistenta la foc.
A fost studiat ambientul. Acum poti pune pe semineu chaiar si un televizor.
A fost studiat mediul si impactul semineului asupra mediului, pentru reducerea combustibilului fosil, reducerea consumului de masa lemnoasa. Si pentru reducerea noxeleor, pentru scaderea poluarii. A aparut dubla combustie, autocuratarea, lemnul ars cat mai bine, noxe cat mai putine. Pana si cenusa parca e mai putina dupa dubla combustie.
Deci astazi un semineu este o bijuterie. Ca o piatra foarte fin slefuita. Asa ca va trebui sa va purtati cu grija cu o astfel de bijuterie.
Nu mai vorbim despre nivelul de protectie la incendiu. Sau la propriile arsuri. Saltul este mai mult decat spectaculos. Nu mai exista riscul sa ne sara vreo scanteie pe covor. Sau sa punem mana pe vreun element si sa ne ardem. Exclus. Probabil ca generatiile viitoare nici nu vor sti de unde au pornit cu adevarat povesti despre seminee. Cei curiosi vor sapa si vor afla.

Randament


Azi randamentul unui astfel de semineu atinge si chiar depaseste 80%. Insa ca sa ajungi la aceasta performanta trebuie ca seminal sa fie construit perfect, sa intelegi principiile de functionare si sa le respecti. Apoi sa iti aloci o perioada de experimentari, de exercitii si te vei bucura la maxim de investitia facuta. Si sa asculti poesti despre seminee. Sa asculti de experiantele altora. Asculatandu-le le vei trai mai usor si mai repede pe ale tale.
Nepotul ne-a povestit despre cum se intampla lucrurile. Pana la povestile de a gura semineului am sa va invit sa le ascultati pe cele din timpul construirii acestuia.
Hai la povesti despre seminee!

Arh. Viorel Plesca
Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!