CUM ACOPERIM O TERASA?

#terasa #structura #lemn #povestidinsantier

Cum acoperim o terasa?

Nimic mai simplu: faci casa, faci terasa si apoi o acoperi. Desigur ca nu e simplu. Intotdeauna e mai simplu sa intrebi dect sa faci. Dar chiar si asa, trebuie sa faci ca sa poti rapsunde la intrebare. Asadar sa o luam usor-usor, la deal.

Oamenii construiesc. Isi masoara cele doua forte: creativitatea si bugetul. Pentru o cauza nobila. Pentru confortul lor, pentru casa lor. Locul unde se vor odihni, unde vor visa si vor plamadi planurile viitorului. Caminul in care se va dezvolta familia, vor creste si vor educa copiii. Purtatorii pe mai departe ai mostenirilor: materiale si spirituale.

La Matei in curte lucrurile s-au asezat destul de bine. Iata elementele de baza, care trebuiesc luate in considerare, pana la intrebarea: cum sa acoperim o terasa?

Casa pe de-a intregul

Casa a fost construita pe un teren de 384 mp (16m deschidere la strada si 24m in adancime.)
Casa, un parter, acoperit cu o sarpanta in 2 ape, are dimensiunile de 11,5mx10m, respectiv o suprafata construita de 115mp .
Gradinita din fata casei, spre strada, are o latime de 3m, adica 48 mp
A rezultat si curtea din spate, cu lungimea de 16m si latime de 10m.
Inca de la inceput, din timpul proiectarii, a aparut intrebarea: ce facem in curtea din spate? Matei avea pentru curtea asta trei obiective:
1.o piscina, nu prea mare, dar in care sa te poti balaci putin,
2. un cuptor multifunctional cu loc de gratar, cu foc deschis,
3. Si o terasa- loc de odihna, sau pentru primirea musafirilor. Dar una ceva mai dichisita, mai aparte, mai altfel.
Pe langa toate acestea mai trebuie strecurata si ceva vegetatie: putin gazon, doi arbusti si ceva flori pentru Alina.
Toate acestea in doar 160 mp.
Astfel ca inca de la turnarea structurii de rezistenta din beton armat, terasa a aparut acolo, fiind déjà o prezenta, la +55 cm fata de cota terenului amenajat, cu o suprafata de 28 de mp. Cum sa acoperim o terasa de 28 mp? Ca doar nu e un balcon de 10mp.


Si, atentie!!!!


Nu este o discutie despre terasele circulabile sau necirculabile ce le intalnim la partea superioara a blocurilor de locuit, sau la cladiri fara sarpanta.
Nu! Nu discutam despre o simpla copertina sau vreo pergola. Ntz!!!
Discutam despre aceea terasa care provine din elementele arhitecturii populare: prispa sau cerdacul. Care apoi au fost inchise, pentru o mai buna protectie, numindu-se: veranda sau marchiza.
Dar ce este, cum s-au imbinat elementele traditionale cu cele moderne, sau cum s-au altoit materialele traditionale cu cele moderne, intr-o varianta tehnologica la zi, va invitam sa vedeti in primul episod in care va povestim despre
– cum poti sa creezi o terasa acoperita, cu o buna protectie
– cum se castiga un spatiu de recreere, polivalent
– si cum o terasa acoperita poate deveni un spatiu de relaxare, foarte personal.
Asta, evident, dupa ce o termini de construit si amenajat. Cu alte cuvinte: cum acoperim o terasa poate deveni o intrebare foarte complexa, cu foarte multe sub-raspunsuri. Fiecare rapsuns urmand sa sublinieze o caracteristica importanta a terasei noastre.

Caracteristici?

Aceasta terasa, care este in fapt o veranda ceva mai moderna, ar fi trebuit sa aibe cateva carateristici:
– Sa umbreasca
– Dar sa aibe si o iluminare foarte buna
– Sa apere de vant, ploi si ninsori

– Dar sa fie si foarte bine aerisita

– Sa adaposteasca cu mobilierul corespunzator musafirii la un pahar de vorba
– Sa se poata transforma in locul de luat masa, in apropierea gratarului
– Sa se inchida sau sa se deschida pe perimetru, dupa pofta stapanului.


Spun o veranda ceva mai moderna pentru ca veti vedea: lipsesc ferestrele. Cu ce vor fi inlocuite? Surpriza.
Nu e tocmai usor sa le imbini pe toate, dar o data stabilite functiunile a urmat, firesc, discutia despre materialele de constructie.
Matei a fost clar: lemn si piatra preponderent, cu inserturile minione de accesorii metalice si sticla. Si un iluminat artificial prima design.
A mai fost nevoie de doi pasi.
Alegerea echipei care sa execute lucrarea. Si astfel au aparut Ionut si Vasile.
Selectarea si cumpararea materialelor, a materiilor prime si a accesoriilor. Aceasta etapa e lunga cat un process. Nu poti cumpara totul de la inceput. Inevitabil afli pe traseu ca ai uitat sau ca mai trebuie cumparat cate ceva.

La tăți ni-i greu!

Mai ales la inceput si mai ales cand treaba incepe cu structura. Aveam lemne mari si grele. Dar bune. Sunt doua principale avantaje la lemnul dublu stratificat, mai ales in Romania. Este cel mai uscat din piata. Poti fi sigura ca deformarile lui in timp vor fi minimale, deci o foarte buna stabilitate dimensionala. In rest? Masiv, durabil, tratat ignifug, ndice termic ridicat, se poate construe rapid, foarte rezistent. In cazul montarii structurii cu suruburi, ca in cazul nostru, acestea acționează în cazul unui cutremur ca un amortizor de șocuri și reduc semnificativ forța seismică.


Dezavantaje?

Nu are, daca te tine buzunarul.

Materiale


Asadar avem structura din lemn de rasinoasa, dublu stratificat. O grinda debitata la 8 m, cele doua pane de capat si pana cosoroaba au sectiunea de 200x 140 mm si lungimea de 6 m. Ne-am mobilizat cu totii pentru ale pune pe pozitie.
Capriorii montati sunt tot din lemn de rasinoasa dublu stratificat, si au dimensiunile 160 x 75mm.
Am avut o problema cu alegerea elementelor din lemn pentru astereala. De obicei se vinde ca un suport discontinuu, deloc finisat, deloc uscat. Asa ca am fost nevoiti din considerente estetice ale intradosului invelitorii si din nevoia de a avea un lemn cat mai uscat, sa cumparam si sa montam elemente de lambriu din molid, sectiune trapez, profil F, grosime 19mm, latime 100mm, cu lamba si uluc pentru imbinare.
Toate elementele din lemn au intrat la atelier. Au fost slefuite, grunduite, slefuite din nou si apoi vopsite cu lazura groasa pe baza de apa de tip 3 in 1, in trei straturi successive pana la saturatie. Nu am normat toata activitatea de finisare si protejare a lemnului dar cred ca a durat cel putin vreo 3 zile.
Pentru fixarea si ancorarea elementelor structural din lemn in structura de beton armat, a terasei si a casei, au fost folosite suruburi pentru lemn cu cap ingropat cu lungimi si de peste 200 mm, conexpanduri si tije filetate, fixate cu ancore chimice in structura de beton.
Pentru imbinarea elementelor sau folosit exclusive coltare ranforsate din otel, pentru lemn dimensiunile minime fiind de 90 x90x65, la grosimea de 2,5 mm. Lista materialeleor nu e scurta cand vrei sa raspunzi corect la intrebarea: cum acoperim o terasa?

Scule?

Dupa ce te-ai asigurat ca ai materialele vine partea delicate: inventarul de scule. Va asigur ca acstea nu este deloc scurt.
Hai sa il parcurgem:
– Boloboc si nivela cu laser pentru pozitionarea corecta a elementelor. Rulete, metro, niste mofturi mici.
– Bormasina pentru gauri in lemn si bormasina cu percutie pentru gauri in beton.
– Bormasina cu acumulatori pentru infiletat suruburi.
– Fierastrau circular
– Fierastrau pendular
– Masina de slefuit cu discuri abrasive
– Pensule, trafaleti, carpe.
– Surubelnite, ciocane, chei fixe si alte maruntisuri.
Oricum o lista bogata si importanta. Fara scule ce poti face? Orice numai meserie nu.

Ionut si Vasile

La orele 3 ale dupa amiezei structura principala din lemn dublu stratificat era in picioare, pe pozitie, fixate, ancorata. Ionut si cu Vasile, ajutati un pic si de noi celalti, se misca bine. Un tandem interesant, sudat bine in alte lucrari.
Acum trecem la invelitoarea din lambriuri de molid, cu lamba si uluc. Acestea vor trebui montate astfel incat in invelitoare sa se formeze doua perechi de ochelari. Adica doua ferestre fixe pe fiecare versant al invelitorii, deci luminatoare zenitale. Ce vor permite o buna iluminare a spatiului interior al terasei. Un spatiu bine luminat si ferit de ploi.

Revenind la lambriuri. Se innadesc bine cu lamba si ulucul. Apoi sunt fixate in capriori cu suruburi cu cap ingropat. E incredibil cat de multe suruburi intra la o astfel de lucrare. Nu le-am numarat, dar bugetul alocat lor a sarit un pic de mia de lei.

Timpul

Dupa o zi lunga de munca de la 7 la 18,00 invelitoarea terasei si structura erau gata. Alaturi de ele un sentiment de apartenenta la un commando, care s-a miscat repede, eficient.
Pe intuneric Ionut si Vasile au montat o protectie temporara pe lambriurile noastre, transformate in astereala. Protectia simpla si eficinta din folie anticondens folosita la mai atoate acoperisurile. Asta asa daca peste noapte da vreo ploaie sau ninsoare peste lemnele noastre. Peste cerdacul nostrum, asa cum arata el acum.
Dar despre ce va mai fi, si cum va fi, si cum se face va invitam sa urmariti in episodul urmator.
Daca v-a placut nu ezitati sa dati un like sau un subscribe. Va fi usor sa mai treceti pe aici, pe la Povesti din Santier.

In episodul al doilea veti vedea cum acoperim o terasa pana la capat!

Arh. Viorel Plesca

Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!