DE CE SUNT IMPORTANTE TENCUIELILE?

Tencuielile sunt de când lumea.

Iată de ce sunt importante tencuielile. Primele izvoare istorice cunoscute pentru tencuielile de var datează de la 7. 500 Î.Hr., În Ain Ghazal din Iordania. Tencuiala a fost realizată din var amestecat cu calcar zdrobit, neîncĂlzit. În China și India antice există și azi tencuieli din lut și gips, aplicate ca strat protector peste ziduri de piatră sau din cărămidă de noroi. În mormintele egiptene timpurii s-au descoperit tencuieli din var si gips, sub picturile decorative. Vechimea utilizării lor ar putea sa fie suficient pentru a aprecia de ce sunt importnate tencuielile. Dar, cu vom vedea mai jos mai sunt o altă serie de factori care ne arată importanța acestor straturi aplicate peste structurile de rezistență ale construcțiilor

TENCUIALA

Preparatul de consistență fluidă pastoasă, adesea mortar, care se așterne pe ziduri și pe tavane pentru a le proteja, pentru a le netezi sau pentru ale decora se numește TENCUIALĂ.

ROLURILE TENCUIELII

De ce sunt importante tencuielile? Pentru că prin evoluția lor au auns să joace multiple roluri. Tencuielile au rolul de a:

  • proteja pereții, planșeele si orice alte elemente de construcție
  • ajuta la îmbunătățirea performanțelor termice
  • acoperi neregularitățile, de a rectifica neplaneitățile.
  • contribui la aspectul estetic al construcțiilor

De ce sunt importante tencuielile? Pentru că tencuielile au existat in vechime și i-au preocupat mult pe constructori. Au fost răspândite pe tot globul. De aceea se cunosc foarte multe rețete sau combinații. 

TIPURI DE TENCUIELI

Din diferite tipuri de lianți: lut, balegă, var stins sau nestins, gips, ciment, rășini).

Cu diferite agregate: cu nisip, cenușă, praf de marmură, griș de piatră.

Cu insert din materiale fibroase pentru armare: paie, cânepă, nuiele, păr de animale, lână, fire de sârmă, rabiț, fibre din polipropilena care le-au conferit rezistențe mecanice superioare.

Tencuielile sunt exerioare și interioare. De regulă cele exterioare sunt vizibile fiind colorate în masă sau zugrăvite.

La cele exterioare se recomandă un mortar cu conținut mai mare de liant, în zilele noastre ciment tip Portland, cu un raport de apă/ciment mai mic, adică mai puțină apă, ceea ce conduce la clase de rezistență mai mari.

În schimb, la cele interioare raportul de apă/ciment trebuie sa fie ceva mai mare.

Tencuielile tradiționale din mortar, indiferent de liantul utilizat var sau ciment, sau var-ciment se caracterizează prin prezența nisipului. Granulometria nisipului, adică diametrul granulei, poate varia în funcție de destinația stratului respectiv.

Straturile tencuielilor sunt:
  • sprițul, un strat foarte fluid, este stratul de amorsare a suprafețelor. Se practică pentru realizarea unei foarte bune aderențe la suport. Nisipul poate avea granulometria de 2-4 mm, se aplică manual, cu mistria, sau mecanic, cu pompe de tencuit, și poate ajunge la grosimi de 5-10mm.
  • grundul sau stratul de bază poate ajunge la grosimi de 1-2 cm si are nevoie de un nisip cu granulometria de 4-8 mm. Se poate aplica manual, cu mistria sau mecanic. Se recomandă realizarea de ”stâlpișori” din acelasi material sau ghidaje din montanți din lemn sau metalici pentru realizarea unor grosimi de strat uniforme și bine planate. Tencuiala se nivelează cu dreptarul, de obicei o scândură foarte dreaptă sau un dreptar metalic, folosindu-ne de ghidajele respective. Dupa finalizarea panourilor de tencuială ”stâlpișorii” sunt înglobați în tencuială, sau se îndepărtează montanții de ghidaj și panoul de tencuială se completeză în locurile respective. Grundul este un strat de nivelare. Daca abaterile de nivel sunt prea mari și va trebui încărcat mult material se pot utiliza plase de armare de tip rabiț sau plasă sudată de armare cu diametru începând de la 4mm și ochi de 100x100mm
  • Tinciul este stratul final al tencuielii, cel mai subțire și cel mai pretențios, pentru că acesta permite rectificarea tuturor defectelor grundului. Mortarul de tinci va avea nisip cu granulometria de 2-4mm, nu va depăși grosimea de 5 mm. Pentru tencuielile exterioare este stratul final, vizibil, care va putea fi vopsit sau zugrăvit. Oricât de bine drișcuit va fi, tinciul va fi un strat rugos.

Pentru interioare acest tinci, bine drișcuit va reprezenta stratul suport pentru gleturile realizate cu liant pe bază de var, ipos sau în combinație, pentru obținerea unor suprafețe foarte bine planate și foarte fine, extrem de netede.

Grosimea tencuielilor poate varia între 10-30 mm, dar uneori pot fi chiar și mai groase.

De ce sunt importante tencuielile?

Pentru ca ele asigură protecția la intemperii și umezeală a stucturilor de rezistență ale construcțiilor, cum sunt elementele din beton sau beton armat, sau zidăriile portante din caramidă, BCA sau piatră.

Tencuilelile sunt utilizate pentru rectificarea defectelor de planeitate ale zidăriilor, sau diafragmelor sau alte elemente din beton armat.

Din mortarul tencuielilor se pot realiza profile ( socluri, solbancuri, cornișe, lăcrimare) care pe lângă rolul decorativ au sarcina de a proteja fațadele, de a  conduce și îndepărta apele meteorice, de a evita expunerea tencuielilor de pe fațade la ciclurile agresive de înghet-dezgheț.

O dată finisate aceste tencuieli pot deveni stratul suport pentru zugrăveli sau vopsitorii. De zugrăvit poți zugrăvi la 5,10 sau 15 ani, în timp ce o tencuiala o poți reface la 40-50 de ani sau poate chiar mai mult dacă a fost bine executată și protejată.

EVOLUȚIA TENCUIELILOR

Mai sunt importante aceste tencuieli pentru ca ele sunt predominante în peisajul constucțiilor. Indiferent cât de mari au fost pașii în dezvoltarea finisajelor exterioare și interioare ale construcțiilor, datorită apariției placajelor de sticlă, a panorilor de tip ”bond”, a casetelor sau panourilor de tablă sau panourilor de fibro-beton la exterior, sau a panourilor de  gips carton la interior, tencuielile rămân predominante. Sunt cel mai frecvent întâlnite.

Indiferent cât de mult a evoluat formula lor chimică de la lut sau varul nestins, la ciment sau la tencuieli pe bază de rășini acrilice sau siliconice tencuielile sunt omniprezente.

Să nu uităm de rolul lor decorativ, de modul în care aceste tencuieli conferă identitate clădirilor, mai ales celor istorice.

De ce sunt importante tencuielile? Mai sunt importante mai ales prin respectarea rețetelor și calitatea aplicării lor. Dacă factorii de calitate sunt diminuați sau vecimea lor este foarte putem avea problem. De aspect, de neespectarea ”sarcinilor de serviciu”. Pot apare eroziuni, uzuri, desprinderi, delaminări. Și astfel tencuielile pot deveni factori de risc: de deteriorare a aspectului unei construcții, de deterioare a rezistenței unei structuri, de poluare sau chiar de accidentare. De aceea tencuielile, la rândul lor vor trebui bine protejate, prin detalierea corespunzătoare, pentru îndepărtarea apelor meteorice și o dată cu ele a prafului sau suspensiilor de orice fel de pe respectivele suprafețe. Tencuielile vor trebui refăcute periodic, în timp util, pentru că dincolo de urâțenia unor ziduri cu tencuieli crăpate sau delaminate, tencuielile vor arăta și cât de gospodari sunt locatarii sau, la o alta scara, vor arăta cat de neîngrijit, puturos, leneș sau sărac poate fi un popor.

Așa că fiți gospodari și aveți grijă de tencuieli.

Arh. Viorel Pleșca

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!