GREȘELI ÎN FINISAREA TERASELOR                     

TERASA

Doriți o terasă? Circulabilă? Din cea care face legătura între casa si curte? Cea pe care doriți să vă odihniți la șfârșitul unei zile de muncă? Cea pe care doriți să vă relaxați cu oaspeții în week end?

Și care trebuie să arate într-un FEL. Intr-un MARE FEL , daaa?

Sunt mulți care pot răspunde cu DA. Dar, și sunt convins, sunt foarte puțini care pot afirma că nu au facut greșeli în finisarea teraselor, și că acestea funcționează corect chiar și după o durată de exploatare de 5-10 ani.

Pentru care e așa de greu să găsești materialele, finisajul potrivit fără să cunoști particularitățile materile destinate spațiilor exterioare. Abia după acest prim criteriu de selecție ne putem gândi ”Să fie textură, să fie culoare, sa fie ambient”…..da, multe ar trebui să fie, ca să fie frumoasă, să fie atmosferă…..dar mai întâi trebuie sa fie corectă din punct de vedere funcțional și al materialelor utilizate.

INTREBĂRILE

Pentru a evita greșeli în finisarea teraselor e bine să vă documentați temeinic. Internetul este generos, dar ascunde și multe capcane în expresiile sale publicitare. Fiți riguroși și selectivi!!

Pentru că ce nu știți ÎNCĂ este ca ar trebui să fie MAI lărgite următoarele criterii de selectie:

 • cât de rezistente sa fie materialele la apă sau la gelivitate.
 • cât de antiderapante să fie?
 • Cum vor trebui configurate detaliile: scara, ciubucul, lacrimarul, panta?
 • Cum se rezolvă evacuarea apelor pluviale?
 • Cum să fie rosturile?
 • Cu se lipim gresia?
 • Cu ce chituim rosturile?
 • Cum ne racordăm cu vertical? Cu plinte sau profile de record?
RĂSPUNSURILE

Iată o lungă serie de întrebări, la care răspunsurile vor trebui sa vină din mai multe părți:

 • din partea arhitectului prin proiectul de detaliu. NU vă sfiiși să îl întrebați cum a gândit, cu ce material și cum sunt acestea dispuse.
 • din partea furnizorului prin ofertarea de materiale. Mă refer aici la materiale rezistente in mediul exterior- ploi, zapadă, îngheț cu rezistență la gelivitate. Cu caracteristici antiderapante. Valențele estetice vin mai la urmă. Și apoi prețul, care nu poate fi din categoria 7-8 euro/mp. Nu vă sfiiți să cereți fisele tehnice ale producătorilor, certificatele de calitate, conformitate și GARANȚIE!
 • nu în cele din urmă din vin și răspunsurile constuctorului, a celor ce execută aceste placaje ceramic. Constructor care trebuie sa fie mare meseriaș pentru rezolvarea corectă a pantelor și a detaliilor de evacuare a aplelor meteorice. Cereți referințe, mergeți și vedeți cu ochiii vostri, asigurați-vă că au mai executat astel de terase. Cu cât mai vechi, cu atât mai bine!

Dacă nu aveți clare toate aceste răspunsuri mai mult ca sigur ca se vor strecura greșeli in finisarea teraselor.

Nu doresc sa spun ca executarea unei astfel de terase este ceva extraordinar de dificil de realizat. Dar pentru siguranța celor ce circulă pe terasă, pentru evacuarea corectă a apelor este extrem de important să acordăm atentia cuvenită.

RISCURILE

Altfel sunt prezente 4 feluri de riscuri, fiecare foarte important in felul său:

 1. Delaminările plăcilor de gresie. Distrugerea chitului de rost.
 2. Alunecarea vizitatorilor, a pietonilor ce traversează terasa, mai ales în condiții de ploaie sau chiar umezeală
 3. Infiltarea apelor pluviale către fundații, cu riscul de capilaritate spre pereti sau chiar infiltrații în subsol.
 4. Mai adaugăm faptul că apa se poate infiltra pe sub praguri sau poate chiar reborda dacă hidroizolația nu este corect rezolvată și sifoanele sau drurile de scurgere a apelor de pe terase nu sunt bine calibrate și corect poziționate.

Pentru a vă feri de greșeli în finisarea teraselor și a echipării acestora trebuie sa fiți vigilenti și să nu vă apucați de treabă până să nu vă fi făcut lecțiile, împreună cu profesioniștii tocmiți.

ATMOSFERA

Până sa capete contur, pâna sa degaje atmosferă, terasa este un univers întreg de tehnicități pe care trebuie să le cunoașteti pentru a ajunge acolo unde vă doriți!

Fiți fermi cu cei implicați în realizarea teraselor pentru că altfel aceste greșeli în finisarea teraselor se vor transfroma intr-un stressâ, într-o suferință și nemultumire și se va alege praful de ambianța și relaxarea Dvs.

De bani nu mai vorbim!

Despre toate acestea povestim în episodul de față!!!!!

Vizionare placută!

Arh. Viorel Pleșca

Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!