Greșeli din șantiere….. Nu e ceva ce nu ați auzit. Au fost, sunt și vor mai fi.

Greșeala este umană

Nu e nimeni perfect. Tindem să ne perfecționăm. Pentru privitorii șantierelor din ultimii 50 de ani progresele sunt evidente și zguduitoare. Diferențele sunt enorme. Dar  chiar și așa greșeli se pot întâmpla. Nu numai în șantiere. Ci peste tot.

DUPĂ

Ce mi se pare grav este faptul că DUPĂ ce se întâmplă o greșeală nimeni nu o vede. Nimeni nu o bagă în seamă. Parcă le e frică de ce s-ar putea întâmpla. Cei desemnați pentru efectuarea controlului într-un șantier, pentru respectarea cerințelor de sigurață și calitate, în ultimă instanță pentru depistarea și remedierea greșelilor, nu își fac simțită prezența. Nu se pricep? Nu vor? Le este frică să vrea? Greu de precizat. Probabil că existâ în rețeta asta fatidică un grăunte, mai mic, mare mare, din fiecare.

Moșteniri

Așa se face că ne pomenim cu o moștenire nu prea grozavă și de care este foarte greu să scăpam. Nici nu știm cum și nici nu putem. Exemple? Hai două. Turnul de la Armenească. Și Cathedral Plaza.

Millenium Bussiness Center a ars in 2009 și de atunci stă ca o bubă pe obrazul orașului. au trecut 12 ani de cănd nu se întâmplă nimic. Greșeala a fost în exploatare și în intervenția pompierilor.

Turnul de la catdedrala Sf. Iosif a poni de le un bișniț preoțesc greșit, pe care nici CEDO nu l-a validat. Construcția a demarat fara autorizație de construcție, și uite așa a fost dusă până la capăt. Iar acum dezbatem de 12 ani pe marginea unei hotarâri judecătorești , definitive, cine să o dea jos. Cine să o demoleze? Pentru a fi construită s-au alocat peste 7 de milioane de euro. Să vedem de cât a fi nevoie să o răpună. Nici măcar  Oprescu nu știe.

Și așa se face că rămânem cu case urâte, strâmbe, greșite, cu vicii mai mult sau mai puțin ascunse, care se vând la preț de case bune, frumoase, executate corect. Precedentul s-a produs de mult. ”Standardele” s-au așezat și ele de mult. Piața este într-o continua mistificare….

Până când?

În principiu mă gîndesc la momentul când Justiția va funcționa și în România. Dar până atunci mai este….

Arh. Viorel Pleșca

Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!