Din motive tehnice fereastra video este momentan indisponibilă. Puteti accesa fișierul video la: https://youtu.be/cYXSOwDLPQw

5 LIMITĂRI ALE STRUCTURILOR METALICE UȘOARE

Azi vom încerca să descoperim care sunt limitările structurilor metalice ușoare .

Am găsit câteva. Nu par a fi foarte grave. Dar datoria pe care ne-o asumăm este să le enumerăm și pe acestea. Consideram că e bine să le cunoașteti dinainte de a vă confrunta cu ele.
E bine să cunoașteți aceste limitari ale structurilor metalice din profile subțiri, pentru că atunci când veți începe discuțiile cu proiectanții, arhitecți și ingineri, veți ști deja și ce vă doriți despe casa Dvs. În același timp si căt vă veți putea întinde.
Cum casa Dvs. va fi o rezultantă între visurile Dvs., creativitatea proiectantului și tehnologiile avute la dispozitie, toate într-un anumit context financiar, e bine să gestionați echilibrat disputa între menționatele „puncte cardinale”.

Așadar, iată lista cu limitările structurilor metalice din profile subțiri :
1. DESCHIDERI MAXIME 6 m – În plan orizontal limitările structurilor metalice ușoare se referă la deschideri maxime de 6 m. Există și un „antidot”. Putem alipi două module de câte 6 m utilizând o suplimentare pe axul simetric. Cu o grindă specială, un profil metalic laminat, largind prospectul la 12 m. Lungimea poate fi nedefinită, tunelară. Ar putea oricând să rezulte oricând o hala cu deschiderea de 12 m x 100 sau mai mult.


2. ÎNĂLȚIMEA MAXIMĂ P+2 – În zonele din România cu un profil seismic mai sensibil, cum sunt Vrancea, Galați, București regimul de înălțime P+2 ( parter plus 2 etaje) este un maxim. Însă în zone ceva mai liniștite gen, Austria , sau  Timișoara, Arad, Cluj, Oradea P+3 ar putea fi un maxim al regimului de înălțime. O locuință izolată individuala de P+2 pentru o familie este mai mult decat rezonabil. Dacă din diferite motive vor trebui luate în considerație 2 familii aveți și aici un antidot: 2 locuințe cuplate.


3. DESIGNUL LINIILOR LIBERE SAU CURBE – Profilele nu se pot curba. Profilele nu pot fi curbilinii. De aceea utilizarea în însăși structura casei a unor planuri curbate, rotunjite este limitată. Planuri curbate delimitate de așa numitele linii libere. Aceste planuri ar putea delimita niște spații mai fluide, mai puțin supuse rigorilor unghiului drept. Suprafețele sau muchiile pot fi curbate doar prin compunerea unor segmente mici și drepte, reunite în linii frânte care pot părea curbe. Rezolvarea vine însă din „butaforie” – cu orice tip de placări interioare sau exterioare: cu panouri din tablă, OSB, gips carton. Cu siguranță vom putea obține ziduri curbe sau bolți în cadrul unei structuri metalice din profile subțiri indoite la rece, tributare și iubitoare de unghiuri drepte.


4. COLAPS TIMPURIU LA INCENDIU – Comportamentul în siguranță în situația unui incendiu este limitat la două ore, sau maxim trei ore. Aceasta fiind perioada în care incendiul atinge temperatura de 600ᵒC, pragul colapsului acestor tipuri de structuri. De aceea este de dorit să vă asigurați că:
– utilizați un sistem de protectie care să lungească durata comportamentului în siguranță la incendiu.
puteți evacua casa foarte repede, căile de evacuare fiind scurte și directe.
– drumurile de acces către proprietatea Dvs. sunt libere și nu sunt blocate de tot felul de mașini parcate alandala. Că drumurile de acces sunt calibrate corect din punct de vedere dimensional și că nu exista alte elemente care ar putea încurca sau stânjeni circulația autospecialelor de pompieri.
– alegeți un teren cât mai în vecinătatea unei unități de pompieri.
Evident că la toate cele de mai sus se va adauga o conduită exemplara a locatarilor în ceea ce privește protecția la foc. Acest lucru este de dorit în fiecare casa din lume, indiferent că este o structura din lemn, din beton sau din structuri metalice ușoare .


5. LUNGIMEA CONSOLELOR MAXIM 2 M – aici ne referim în special la balcoane, unde consolele pot avea maxim 2 m. Aceasta distanță poate doar să scadă în funcție tipul de balustradă a balconului, tipul de planșeu, ce secțiune și ce greutate are planșeul aflat în consolă. Faptul că nu avem un balcon mai lat nu pare a fi o problemă. Avem o casă cu curte. Terasele pot rezolva ideal problema. Fie veti avea o terasă la nivelul solului, acoperită sau descoperită, în relație directă cu pământul și iarba. Sau veti construi o terasă peste parter sau etaj într-o relație mai apropiată cu cerul sau cu orizontul, peisajul sau natura, sau poate chiar cu trecătorii dacă priveliștea este la stradă. Oricum trecătorii nu se vor prinde că Dvs. v-ați făcut o terasă în loc de un banal balcon datorită limitărilor structurilor metalice din profile subtiri.

CONTRADICTII?

Se poate presupune că experiența și documentarea noastră să nu fie exhaustivă. Dacă din cunoștiințele și experiențele Dvs. ar rezulta și alte limitări ale structurilor metalice ușoare vă rugăm să ne scrieți pe povestidinsantier@gmail.com

ALEGERI?

Luate toate la un loc aceste limitări pot părea grave și decisive în ideea de a NU alege această soluție structurală. Dar așa cum spunea Ing. Catalin Bordei: ”Nu există soluții perfecte. Există soluții optime și toate au avantaje și dezavantaje”.
În definitiv viața este o înșiruire de alegeri.
Iar noi aici, la Povești din Șantier, am încercat să vă furnizăm toate criteriile de selecție, pozitive au negative, pentru a vă da ocazia să faceți CEA MAI BUNĂ ALEGERE PENTRU DUMNEAVOASTRĂ.
Pâna una alta aveți o temă: să vă întocmiți lista cu tot ceea ce vreți să introduceti in casă. Mobilier, echipamente, covoare, haine, sculpturi, tablouri, căzi de baie si jacuzzi, tot, tot, tot. Aceasta listă se va înmâna proiectanților, arhitecți și ingineri, încă de la prima întâlnire.

Aaah, sa nu uit. Menționați în listă și animalul de companie, chiar dacă acesta este un ……elefant .
Vedem noi pe urmă din câte mișcări il bagați în…..casă.

Arh. Viorel PLEȘCA
Membru OAR

 

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!