7 PUNCTE FORTE PENTRU CONSTRUCȚIILE CU STRUCTURĂ DIN PROFILE DE OȚEL, CU PEREȚI SUBȚIRI, ÎNDOITE LA RECE

Împreuna cu Cătălin Bordei, inginer structurist, specializarea structuri speciale, am discutat despre avantajele structurilor metalice si am inventariat punctele forte și punctele slabe ale unui sistem constructiv care nu este atât de nou pe cât s-ar putea crede, dar nici nu este atât de răspândit pe cât ar merita.
P-54/1969 a fost numele primului normativ din Romania care stabilea ”Instrucțiunile tehnice pentru proiectarea construcțiilor din profile de oțel, cu pereți subțiri, îndoite la rece”. Dupa această experienta de 50 de ani construcțiile cu structura metalică, ușoară, zincată pot fi descrise în multe feluri.
Azi vă prezentăm o nouă versiune sintetică a celor mai tari puncte ale acestui sistem structural:

1. MATERIA PRIMĂ DE ÎNALTĂ CALITATE – pentru asigurarea protecției anticorozive a elementelor, respectiv a întregii structuri, se achiziționează tabla zincată de la producători de top mondial, pentru a garanta, prin reputație și cu certificate, un comportament anticoriziv adecvat, ceea ce conduce pentru creșterea duratei de viață a construcției. Durata de viață este unul dintre avantajele structurilor metalice.
2. TEHNOLOGIA – debitarea și îndoirea la rece a tablei, uzinarea profilelor subțiri de 1,5 mm se poate face la randament maxim în manieră industrială, beneficiind de vârfurile tehnologiei: software- proiectare asistată pe calculator, procese complet automatizate, echipare cu CNC-uri, performanțe industriale: planificare, ritm, periodicitate, repetabilitate, precizie, productivitate. Cum sa nu te ajute tehnologia la cea mai rapida executie a unei constructii?
3. CERTIFICAREA – sistemul este validat de piață prin normativele existente, prin tradiție și experiență. La acestea se adaugă certificatul CE, realizata în colaborarea cu certificatorul TUV. Proiectarea, achiziția, producția si montajul sunt certificate toate, de la un capăt la celalalt. Certificatele consfințesc nivelul de calitate al produselor, dar nu pot prezenta avantajele structurilor metalice.
4. PREFABRICAREA – ritmul de lucru al șantierului poate fi optimizat nu doar prin procesarea industriala a tablei zincate, prin producția de profile, dar și prin montajul acestor profile la fabrică, asamblarea, prefabricarea unor panouri mari în fabrică, panouri ce ulterior por fi transportate și montate cu utilaje de tip macara. Scurtarea ritmului de lucru este evidentă, gradul de precizie este în crestere, capacitatea de planificare crește, 80% din procesele de montaj fiind mutate în fabrica, unde nu ne ninge, nu ne plouă, și unde riscul de eroare tinde catre zero.
5. CALIFICAREA – la genul acesta de structuri nu poți lucra cu niște ”băieți” sau niște ”meșteri” sosiți de pe te miri unde. Însă prezenta unei echipe specializată, cu experiență, cu reflexele de montaj bine formate, cu o foarte bună cunoaștere sistemului, reprezintă un avantaj competitiv pe care îl regasești firesc în calitatea produsului final. Vrei performanță? Alege-i pe cei mai buni!!!!
6. PRECIZIA – nu poate fi decât milimetrică, abaterile nu sunt admise, iar la finalul montajului dacă nu ai fost prieten cu milimetrul nu ți se ”închide” casa.
7. VITEZA DE LUCRU – ți-ai imaginat că poți avea o casă la cheie în 3 luni? Acum este timpul să faci acest efort. Sa vezi cea mai rapida executie a unei constructii. Nu va fi greu daca te gândești la automatizare, planificare, logistică industrială, și toate cele de mai sus, puse în slujba ta și folosite la nivelul cerințelor mileniului trei.


Acești șapte pitici uriași vor construi căsuța oricărei Albe ca Zăpada.

Arh. Viorel PLEȘCA
Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!