CUM PERSONALIZĂM CASELE PASIVE?

”Cum personalizam casele pasive” este o intrebare cu mai multe raspunsuri. Depinde cine se ofera sa raspunda….

Echipa

Sunt foarte multi implicati in procesul de proiectare si de realizare a unei case pasive. Incepand cu echipa geo, topo, continuand cu arhitectul, inginerii constructori, instalatori specialitatea HVAC, termisti, evaluatori termici, acusticieni, ingineri automatisti, specialisti in curenti slabi, specialisti in comunicare la distanta, softisti, specialisti IT&C, medici, psohologi. Si lista ar putea continua….

Imaginati-va deci cate raspunsuri ati putea primi cand puneti intrebarea ”Cum personalizam casele pasive?

 

Dialectica

De multe ori s-ar putea sa primiti raspunsuri diferite chiar de la aceeasi persoana.

Incerc chiar si o explicatie:  este un concept nou, in plina dezvoltare si afirmare si e firesc sa fie abordat intr-un fel dimineata, si altfel pe la asfintit. Raspunsuri diferite, care nu fac altceva decat sa se completeze unul pe celalalt.

Am gasit, impreuna cu arh. Cristi Cocioba, ca suna mai romaneste „personalizare” decat ”customizare”. Si pare si mai plin de intelesuri gandindu-ne ca proiectam si construim casa pentru una sau mai multe persoane. Fiecare cu….persoalitatea  lui. Impletite intr-o locuinta prin forta relatiilor familiei.

Pe cat suna de romaneste pe atat de cuprinzatoare este notiunea si procesul prin care trecem, cu toti cei implicati!

Locuirea

Ce este cu adevarat interesant? Este feed back-ul pe care clientul, locatarul il va da dupa o anumita perioada din exercitiul functiunii: locuirea.

Gesturile de fiecare zi, adaptate la noile spatii, noile functionalitati se vor slefui incet, incet. In timp. La unii mai accelerat, la altii mai lent. Dar benefic, interactiv, progresiv si cu temei.

Daca iti cumperi o masina de curse nu este sigur ca vei castiga cursa. Dar cu siguranta vei participa si… intr-o buna zi o vei castiga.

”Cum se personalizeaza casele pasive?” nu este numai aplicarea in practica a unui concept. Nu va lipsi manualul de operare. Sau ghidul de operare. Nu va lipsi curiozitatea. Dorinta de a testa. Uneori de a testa chiar limitele. Toate aceste cu scopul de a invata. Cu scopul de a a gasi raspunsurile corecte la intrebarea ”Cum personalizam casele pasive?”  Este aplicarea in  practica a conceptului cu clientul, de catre locatar, spre beneficiul clientului, spre confortul locatarului. Clientul va fi martorul final al rezultatelor propriei ”personalizarii”. Locatarul insusi va aprecia daca intre rigori si standarde, intre creativitatea arhitectilor si intre aspiratiile sale a fost obtinut acel echilibru. Daca obiectivele au fost atise. Intr-o acceptiune si mai larga, in care proiectanii si/sau constructorii vor participa la monitorizarea si evaluarea perfomantelor caselor cu eficienta energetica.

Clientul locatar

Clientul locatar, in eventualitatea ca va fi multumit, s-ar putea sa invite la un pahar de vin pe specialistii ce si-au pus semnatura pe casa sa. Pe performanta energetica acumultata sub ”palaria” unei case pasive. Si la paharul de vin sa le impartaseasca noile sale experinte. Informari care vor conduce la nivelul urmator. Casele locuite sunt vii, pot si trebuie a fi dezvoltate in mod permanent, continuu. Inclusiv casele pasive. Chiar daca discutam de standardele de maine, pe care azi, inca, nu le cunoastem!

 

Lectia vietii

Poate ca raspunsul acesta nu va veni foarte repede. Dar oare cate facturi vor fi necesare pentru a vedea cat de completa este ”personalizarea”? Polarizarea raspunsului se va afla undeva intre valorile de standard si valorile asumate de catre locatar.

Ce tare este pozitia asta, in care te poti juca singur cu cheile personalizarii!!!!

Ma amuz gandindu-ma ca peste 3 ani nu vom mai discuta de proiectare, de personalizare atat de linistiti. Vom fi intrerupti in discursul nostru profesional de catre utulizatori ai caselor pasive care vor veni si ne vor intreba: ”Cum personalizati casele pasive?” Iar cand noi vo incerca sa rasundem, ne vor dojenii cu un zambet si ne vor sopti: ”Ei bine, acum sa va raspund chiar eu. Eu,  care traiesc intr-o casa pasiva”

De abia astept momentul asta!!!

As risca aici doua afirmatii:

1.casele pasive sunt cele mai interactive case!

2. .”cum sa personalizam casele pasive” este cea mai interactiva dintre procedurile client-arhitect

De ce?

Haideti sa vedem împreună!!!!

 

Arh. Viorel Pleșca

Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!