TERMOGRAFIERE LA CASA DIA

O termografiere la Casa Dia din Arges a fost o evaluare necesara, care face parte dintr-un program mai amplu de evaluari, avand in vedere ca obiectivul este realizarea unei case pasive.

O CASA PASIVA?

Era important sa observam comportamentul contructiei in regimul unor temperaturi ridicate, in vara torida. S-a nimerit sa fie o zi calduroasa, cu 36 de grade Celsius. Asta ne-a ajutat sa vedem diferentele dintre interior si exterior. Sa ne gandim ca si celelalte monitorizari planificate pe parcurs ne vor conduce catre aspiratia noastra, in parametrii proiectati. De a obtine o CASA PASIVA.

EXAMEN

Azi a fost un “partial” aceasta termografiere la Casa Dia. Examenul cel mare va fi plasat in zona cea mai friguroasa a anului, pe la Boboteaza. Atunci vom putea evalua, daca vor fi, pierderile de caldura. Vom vedea cat de bine au fost rezolvate puntile termice. Cat de etanse vor fi tamplariile. Vom vedea daca examenul va fi doar de trecut sau va fi absolvit cu brio.

UN ALT NIVEL

O idee care ne-a framanat a fost daca piata este pregatita, daca clientii, in ultima instanta, beneficiarii sunt pregatiti pentru trecerea la acest nivel. Sau cum se poate realiza acest lucru. Dincolo de aspiratii va veni practica, apoi intelegerea si, desigur ca intr-un final, controlul. Va trebui sa discutam despre modul in care ne vom acomoda cu casa. Cu facilitatile ei. Va trebui sa trecem procesul de cunoastere a casei. Dupa o vreme vom putea controla comportamentul ei pentru optimizarea confortului. Pentru diminuarea consumului energetic si cresterea randamentului. Dupa o vreme vom avea sentimental ca suntem ACASA.

GHIDUL DE OPERARE

Pentru ca aceste procese sa poata fi parcurse investitorul si-a propus editarea unui ghid de operare, asa zisul manual de utilizare. Unul dintre pasii din acest manual este chiar termografiere la Casa Dia. ACeasta se poate repeta oricand pe traseul existentei constructiei. Ce este interesant este ca baza de date a  acestor monitorizari va comunica singura, prin elementele repetie si repetive, cat de bine se apropie de perfomanta. Cum se comporta o casa pasiva.
Un comportament responsabil, asumat dupa o experienta de ani pentrecuti in domeniul constructiilor, mai ales a celor rezidentiale.

FACTURI?

Nu de alta dar in spatele casei pasive sta un “pitic” responsabil cu reducerea facturilor de energie. Si dupa cum stiti… pe pitici nu e bine sa ii lasi sa-si faca de cap.

ASUMARE SI ASTEPTARI

Cand locuiesti intr-o constructie eficienta energetic discutam de un consum asumat. Dar discutam si despre asteptari. Si cu siguranta vom discuta si despre facturi. Ce este important:  acest nou standard ca impune noi comportamente. Insusirea unor cunostiinte noi. Vor apare obiceiuri noi. Se vor modifica proiecte de viata. Va creste calitatea, vor creste si cerintele. Sau pretentiile. Se vor discuta de noi nivele de performanta. Incet, incet ca orice nou va deveni vechi, obisnuit, dar ne va impinge inainte spre un alt nivel de civilizatie si confort. Nimic nou pana aici. Va trebui sa ne propunem acest nou nivel. Apoi sa-l invatam si sa ne straduim sa il accesam pe urmatorul.

MONITORIZARE SI COTROL

Azi va propunem un prim pas: o prima termografiere la casa Dia. Sa vedem cum apar lucrurile dupa o prima monitorizare a regimului de temperaturi intr-o zi torida de vara. Sa vedem cum stam cu gradele Celsius intr-o casa inca neterminata, neventilata, fara aer conditionat. Neajutata cu nimic altceva decat de orientarea solara si de protectiile asigurate prin termoizolare, prin configurarea detaliilor arhitecturale. Si doar prin ventilarea naturala….inca necontrolata.
Monitorizarea si controlul sunt calea catre intelegere si asumare. Si perfectionare!!!

Pana la iarna, cand vom reveni…nu mai e mult!

Arh. Viorel Plesca
Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!