CUM CONLUCREAZA ARHITECTII CU FAMILIA?

Cum conlucreaza arhitectii cu familia? Este o intrebare nascuta din curiozitate. Din curiozitatea celor care nu stiu. Desigur ca raspunsurile pot veni din ambele parti: si de la client, familia in cazul nostru, si de la arhitecti.
Ambele parti vor trebui ascultate. In contextul in care familia construieste o casa per generatie experienta este unica. Aceasta experineta trebuie impartasita pentru beneficiul ambelor parti.

Beneficii

Dar mai ales spre beneficiul clientului. El trebuie sa fie cel care abordeaza aceasta experienta, probabil, o singura data. El trebuie sa fie cel care trebuie sa se informeze pentru a sti ce sa solicite arhitectului, sa stie sa explice cum doreste sa arate casa visurilor sale. Sa adune intr-un concept nou citate vizuale culese in drumurile sale. Sa imbine functionalul cu esteticul. Sa aibe posibilitatea sa isi doteze casa din punct de vedere tehnologic in conformitate cu ultimele cuceriri tehnologice. Sa aibe posibilitatea dezvoltarii casei, a amplasamentului, a utilitatilor pe masura ce anii vor trece. Sa inteleaga ce presupune locuirea in noua sa casa. Sa aibe posibilitatea sa isi intretina si sa isi mentina casa la parametrii de confort si functionali proiectati si realizati. Cum ar putea un client sa stie toate acestea?

Familia

Am ales de aceasta data FAMILIA, pentru ca ea este cea mai importanta. Este celula societatii. Familia in caminul, in casa sa slefuieste profile educationale, cladeste caracterele, faureste oamenii pe care societatea se bazeaza. De aceea in discursul despre cum urmeaza sa arate casa visurilor noastre fiecare membru al familiei are ceva de adaugat. Fiecare isi doreste ceva. Fiecare viseaza cumva. Si altfel decat ceilalti. Fiecare membru al familiei are o aspiratie indiferent de varsta. Si atunci e normal ca arhitectul sa cunoasca membrii familiei. Sa stea de vorba cu fiecare in parte, cu fiecare la nivelul varsei si aspiratiilor. Si apoi cu toti impreuna. Armonia incepe de aici. Din sanul familiei. Visele se fauresc aici.
Intreaga familie si fiecare membru in parte se vor bucura de marea lor realizare: CASA CEA NOUA. Vor avea experiente noi, trairi noi. Mai frumoase, mai complete. Poate chiar si mai interesante. Noua casa va fi un fel de poarta stelara catre un viitor, care cu siguranta va fi croit altfel. De fiecare membru al familiei. Si de intreaga familie. Impreuna cu arhitectul angajat. Nu puteam discuta despre ”cum conlucreaza arhitectii cu familia” daca echipa numita familie nu conlucreaza. Daca nu sunt capacitati cu toti in acest efort de a construi o casa noua. Absolu toti!!!!

Cunosterea

„Cum conlucreaza arhitectii cu familia” nu este, in primul rand, o problema filosofica. Este in primul rand o problema functionala, de comunicare, de impartasire a unor aspiratii, de incadrare a acestora in niste norme, regulamente, precepte, cele ale administratiei teritoriale, cele legale si cele profesionale. Si abia apoi de conglomerare a valentelor estetico-arhitecturale, a calitatii materialelor de finisaj, a sigurantei structurii, a gradului de echipare tehnologica. Si nu in ultimul rand a unui buget echilibrat.
Cand aceste concepte vor fi discutate, analizate, proiectate si aprobate abia atunci va incepe sa se nasca un proiect. Abia dupa ce vom ajunge sa ne cunoastem, unii cu altii, dupa ce vom fi discutat indeajuns de mult abia atunci vom ajungem la ceea ce se numeste „tema de proiectare”. De la tema de proiectare porneste activitatea de proiectare. Activitate de proiectare care nu ia sfarsit o data cu receptia de la terminarea lucrarilor. Ea va continua. Trebuie si o poate face. Cu amenjari interioare. Cu amenajari peisagere. Cu rezugraviri, cu reamenajari, cu remodelari, cu consolidari sau cu extinderi. Cu tot ce ar avea nevoie o casa pe intreaga sa durata de existenta.
De aceea intrebarea „ cum conlucreaza arhitectii cu familia” nu este deloc exagerata. Chiar m-am gandit foarte mult pana sa aleg aceasta intrebare.


Arhitectul


El va trebui a caute intelegerea. Echilibru. Moderatie. Nu ar trebui sa faca pe desteptul. Ar trebui sa impartasesca din experientele sale. Sa ii faca pe membrii familiei sa inteleaga care este menirea sa. Si sa le incurajeze visul. Sa il sustina. Sa ofera sprijin pentru documentare. Fie cu imagini, cu desene. Fie cu invitatii la santier. Pentru a ii pregati pe oameni cu marea confruntare ce va sa vina. Sa caute sa inteleaga fiecare dorinta a mebrilor familiei. Pentru ca el, arhitectul va da viata acestor vise ingemanate.
Arhitectul va trebui sa ii cunoasca pe oamenii carora le proiecteaza casa. Lor le va darui o scena pe care acestia isi vor ”juca” rolul vietii.

Echipa


Asadar veste buna este ca familia, clientul nostru de azi, impreuna cu proiectantii: de arhitectura, de structura si de instalatii, si mai ales cu arhitectul, vor trebui sa formeze o echipa. O ECHIPA, DA?????
O echipa care va trebui sa adopte obiective. Sa accepte si compromisuri. Care va trebui sa se capaciteze o buna perioada de vreme, sa se concentreze. Si sa isi gaseasca resursele de a se motiva si sustine unii pe altii.
”Cum conlucreaza arhitectii cu familia” nu este o reteta. Sau este o reteta care se va naste in jurul fiecarei case. Retetele vor avea si lucruri in comun, detalii asemanatoare. Pe alocuri. Atfel vor fi a fel de individuale si particulare ca si casele in sine.
Oricum echipele sunt sortite sa conlucreze bine. Si vor colabora, chiar daca vor fi si dificultati. Vor ajunge la linia de finish. Vor rupe panglica. Vor ciocni paharele. Isi vor aminti lucrurile amuzante, vor ingropa amintirile neplacute.

Cat de bine va conlucra aceasta echipa se va vedea intotdeauna pe si in casa pe care clientul o construieste.
Pregatiti-va sa va asumati aceasta conlucrare, aceasta colaborare, acest co-autorat. Informati-va, pregatiti-va. Calea este lunga.


Dar casa visurilor Dvs. merita orice efort.

Arh. Viorel Plesca
Membru OAR

Viorel Plesca

View all posts

1 comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viorel Plesca

Social Media

Urmariti-ne si pe retelele sociale

error: Content is protected !!